-
May 13th, 2026, 12:36 AM
Senior Hostboard Member
Problémy s podnikáním a evropský zatýkací rozkaz
Zdravím, chci se zeptat na takovou věc – může se stát, že na mě někdo podá trestní oznámení v jiném státě EU kvůli obchodnímu sporu a oni na mě vydají evropský zatýkací rozkaz? Přijde mi to jako úplně šílený nástroj k vydírání konkurence. Kamarád mi říkal, že se to teď docela zneužívá. Máte někdo tip, co dělat jako prevenci, když vím, že po mně někdo v zahraničí "jde" skrze úřady, i když jsem nic neudělal? Je lepší mít právníka tady, nebo v té zemi, kde to vzniklo?
-
May 13th, 2026, 12:56 AM
Senior Hostboard Member
Re: Problémy s podnikáním a evropský zatýkací rozkaz
Bohužel se to děje častěji, než byste věřil. Ten evropský zatýkací rozkaz (EZR) je nastavený tak, aby to bylo rychlé, takže se s tím moc nepářou. Ideální je mít někoho, kdo umí obojí – koordinovat obhajobu v cizině a zároveň vás zastupovat tady v ČR při tom předávacím řízení. Zkuste se podívat na web https://extradiceadvokati.cz/ specializují se na mezinárodní trestní právo. Umí poradit i preventivně, jak zjistit stav věci, abyste nebyl překvapený v nejmíň vhodnou chvíli. Hlavně to nepodceňujte, tyhle věci se samy od sebe nevyřeší.
-
May 13th, 2026, 01:03 AM
Senior Hostboard Member
Re: Problémy s podnikáním a evropský zatýkací rozkaz
Děkuji za zkušenost, preventivní konzultace u odborníků na mezinárodní právo bude asi nejlepší krok.
Tags for this Thread